Johannesburg - dag 1

Deze ochtend leverden we onze auto in. Toch een stukje vrijheid weg. We verplaatsen ond terug met Uber, gelukkig maar want het verkeer hier is echt te gevaarlijk om in te rijden. Wat een chaos hier! 

Nadien gingen we naar dé township van Zuid-Afrika, Soweto, om er een fietstocht te doen. Het was een fietstocht met veel stops en vol interessante weetjes. De kinderen kwamen de hele tijd naar je toe om high fives te geven en om je te kunnen aanraken. Toch wel vreemd om zelf de attractie te zijn... Toen we door het armste deel van Soweto fietsten voelden we ons wel indringers ook al waren de mensen vriendelijk. Het was schrijnend om te zien. In 1 straat zijn er 6 toiletten omdat de huizen zo klein zijn dat ze geen eigen toiletten hebben. De overheid bouwde huizen voor de armsten die ze voor weinig geld kunnen huren, maar de huur is nog steeds te hoog voor de meeste mensen in het armste deel van Soweto. De huizen staan dus allemaal leeg. Een heel erg gevolg van de falende politiek hier.

We bezochten een museum over de opstand tegen onderwijs in het Afrikaans. De studenten vormden een vredevolle mars tegen het Afrikaans onderwijs, maar 600 studenten werden neergeschoten door de politie. Ze kregen de keuze om naar huis te gaan of terug naar school. De studenten deden dit niet, maar ze hadden nooit gedacht dat dit het gevolg zou zijn. Ze verwachtten geen geweld.

We zagen ook het huis van Nelson Mandela en het huis van aartsbisschop Desmond Tutu. 

We aten onderweg typisch Afrikaanse dingen: lever en hart van een koe met maïsmeel. Een broodje met frieten, kaas en salami tussen. Blijkbaar eten de jongeren dit vaak  op weg van school naar huis. Jens at ook kippenpootjes die heel pikant waren. 

In onze groep reden ook Canadese studenten mee. Ik (Margot) dacht dat mijn conditie al een flop was, maar die studenten hadden echt helemaal geen conditie. Bij ieder heuveltje moesten we wachten.. Ach dan hadden we de kans om te praten met de gids en goed rond te kijken. 

Tot slot moesten we een gefermenteerd drankje drinken dat de Afrikaanse vrouwen hier brouwen. Het is de gewoonte dat de gastheer eerst dringt en dan de kom doorgeeft aan de andere gasten. Het smaakte al even vies als het eruit zag. 😂 

Echt wel de moeite om Soweto te bezoeken! ☺️

Vanavond jammer genoeg onze laatste avond hier. Jens is weer beginnen treuren.


Reacties

  1. Kan ik mij voorstellen van Jens, maar jullie zullen weeral mooie herinneringen hebben. Ik kijk uit naar jullie verhalen en zal blij zijn jullie terug te zien. Wij zijn deze avond bij Bjorn en Sanne geweest. Zij zijn veilig terug en zijn zeer tevreden over hun reis. Grtjs

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Catalonië: Nationaal park Aiguèstortes

Catalonië: Rialp

Catalonië: Cami de Ronda