Maleisië: Bako National Park -> Kuching

Na een deugddoende nacht in de jungle aten we eerst het ontbijt voordat we vertrokken aan onze wandeling. Hier werden we af en toe lastig gevallen door de apen maar we kennen de trucjes al om ze op afstand te houden dus de schrik begint weg te gaan. Ze zijn gelukkig nog snel bang.

We vertrokken daarna met onze gids aan de wandeling door het nationaal park. Hij begon aan zijn taak voor het spotten van de slangen. Apen hadden we nu wel genoeg gezien. Blijkbaar heb ik het hem vandaag extra moeilijk gemaakt omdat slangen vooral ‘s nachts tot leven komen en ze zeker na hevige regen moeilijk te voorschijn komen. Ze hadden ons blijkbaar wel de slangexpert van het park gegeven. Er zijn meer dan 11 soorten slangen te vinden in het park. Waaronder enkele zeer giftige soorten. We leerden het verschil tussen poisonous en venomous slangen. In het Nederlands betekent beide giftig maar er is blijkbaar toch een duidelijk verschil. Het heeft verschillende betekenissen maar hier kwam het erop neer: een beet van venomous slangen kan je overleven indien je snel naar een ziekenhuis gaat, wanneer je gebeten wordt door een poisonous slang dan ben je bijna direct dood! Vandaag kwamen we geen poisonous slangen tegen, wel enkele venomous slangen! 


Ze waren inderdaad echt heel moeilijk te vinden maar onze gids ging duidelijk op in zijn taak! In de voormiddag kwamen we na de gebruikelijke apen 2 soorten slangen tegen! 



De prachtige Green Viper, een venomous slang. Bij een beet van deze moet je zo snel mogelijk naar het ziekenhuis en gaan de meeste mensen het wel overleven. Nu was hij gelukkig in slaap! Ook kregen we leuke verhalen over alle fauna en flora die we tegenkwamen. Welke planten ze gebruiken als medicijn en beschermingsmiddelen van de bomen tegen de apen.



Onder de middag rusten wij even uit maar onze gids ging verder op zoek naar slangen. Hij begon wat radeloos te worden omdat hij de slangen heel moeilijk vond vandaag. Jens had hem duidelijk wat te veel opgestookt. Jens ging even alleen met de gids verder weg van alle paden en we vonden nog 2 nieuwe soorten slangen! 1 prachtige venomous slang met felle oranje kleur. Hier moest ik snel zijn en heb ik enkel mooie foto’s met het fototoestel. De andere niet giftige slangen lieten zich wel goed fotograferen. Die meest avontuurlijke paden wou de gids liever niet doen met Otis. Dit voor de muggen maar ook door de kans om de Cobra-slang tegen te komen! Die zitten hier dus ook!! Heel jammer dat we deze niet tegenkwamen maar de gids was wel super begaan met Otis en hij wou Otis ook graag dragen. Hij heeft dat even gedaan toen we naar de boot stapten. Otis keek bedenkelijk 🤭.




Onze gids kwam trouwens met het verhaal dat enkele jaren geleden een toeriste de deur van haar huisje opentrok en er opeens een Cobra rechtop stond net achter de deur, klaar om aan te vallen. De toeriste in questie is razend vertrokken uit het park en heeft de overnachting niet gedaan 😂. Er lagen trouwens in onze huisje stenen op alle afvoerputjes in de douche. We vroegen onze af waarom dit was, dit was dus om de slangen buiten te houden. Zij kunnen blijkbaar via de afvoerbuizen binnen komen in de huizen! Margot is blij dat ze dit maar achteraf te horen kreeg.


Onze gids was trouwens nooit naar het school geweest. Zijn vader was een ranger in het Bako National Park en hij is dus opgegroeid middenin het park, de ideale gids dus! Toch wel uniek om nu nog mensen tegen te komen die niet naar school geweest zijn. Engels had hij geleerd van de toeristen en lezen en schrijven kon hij maar heel beperkt. Nu is het zoals bij onze verplicht om kinderen naar school te sturen vanaf 5 jaar maar vroeger dus nog niet. 


We hadden een heel leuke dag met niet bijzonder veel slangen waardoor vooral onze gids teleurgesteld was. Wij hebben echt wel genoten, Otis had het wel wat lastiger vandaag. Hij was nogal moe en vaak aan het kneuten, normaal natuurlijk na zo een intense reis.


Daarna keerden we met de laatste boot (of wat had je anders verwacht) terug naar de haven om weer richting centrum te gaan. Daar namen we een plons in het zwembad en hebben we na veel moeite Otis een klein dutje laten doen.


We sloten de avond af met een bezoek aan het Kuching Food Festival dat net nu en bijna rechtover ons hotel plaatsvind. Echt immens groot, Jens had last van keuzestress in het kiezen van eten. We aten enkele heel lekkere maar ook enkele heel rare en vieze dingen. Maar wel opnieuw een leuke sfeer. Doorheen onze reis is het hier overal zo gezellig en is iedereen zo lief voor ons. Op geen enkel moment voelden we onze bedreigd of ongemakkelijk en we bezochten zeker niet enkel de toeristische buurten. Zo zalig! 



 

Ook was er kermis naast het foodfestival. Er was typische kermismuziek zoals bij ons, stampmuziek maar dan met Maleisische praat. Grappig om te horen en Otis in zijn nopjes natuurlijk! Ook hadden ze een grappig aandrijvingsmechanisme voor het reuzenrad, een oude vrachtwagenmotor! Duidelijk eigen fabrikaat, ik moest meteen aan Frans denken. Zou hij ook nog kunnen maken 😂



Nu verblijven we nog 2 dagen in Kuching.

Reacties

  1. Otis was er toch niet heel gerust in. Die zal moeten bijslapen als jullie thuis zijn!gr Veerle

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Catalonië: Nationaal park Aiguèstortes

Catalonië: Rialp

Catalonië: Cami de Ronda